Dordrecht Klassiek

Klassieke Muziek

Nieuw repertoire

Op deze pagina vind u cd's die Dordrecht Klassiek u speciaal aanbeveelt. Ook ziet u opnames die om een andere bijzondere reden enige aandacht vraagt.

CD cover nieuw repertoire
Inventio 1
Cor Ardesch orgel
Cat.nr: mpd-classic 2007 101
Verkoopprijs: € 17,50
De nieuwe cd opname op het Bach-orgel in de Grote Kerk van Dordrecht. Op deze cd opnames van componisten van voor J.S. Bach te weten:
Bruhns: Preludium in e, Nun komm der heiden heiland - Buxtehude: Toccata BUXWV 155, Wie schon leuchted der morgenstern buxwv 223 - Reincken: Fuga in g, an wasserflussen babylon - Bohm: Herr jesu christ, dich zu uns wend, Preludium fuga en postludium in g.
CD cover nieuw repertoire
Esquisses
Schetsen voor fluit en piano
Cat.nr: Stemra/C14652
Verkoopprijs: € 15,00
CD cover nieuw repertoire
Dialogue
Gerben Mourik - orgel
Cat.nr: Vita
Verkoopprijs: € 16,95
Een opname uit de Basilique St. Sernin in Toulouse. Gerben Mourik speelt op het Cavaillé-Coll orgel uit 1889. Op deze cd opnames van L. Marchand, A.P.F. Boely, J. Bonefaas, C. Tournemire, L. Sabacthani, Frescobaldi, A.J. Keijzer, M. Reger en N. Hakim
CD cover nieuw repertoire
Over Canto
een film van Ramon Gieling
Cat.nr: Home Screen
Verkoopprijs: € 19,95
Heel af en toe is muziek, net als ware liefde, in staat een radicale verandering in iemand teweeg te brengen. De compositie Canto Ostinato heeft dat met een aantal mensen gedaan. De film Over Canto is een intrigerende documentaire van regisseur Ramon Gieling over de dramatische invloed van het muziekstuk van componist Simeon ten Holt op de levens van negen personages. Met o.a. Halina Reijn, Kees Wieringa, Hans Ruijssenaars. De Canto Ostinato is misschien wel het bekendste Nederlandse hedendaagse klassieke muziekstuk dat er is. Het is geen standaard stuk, alleen al omdat het ruim 3 uur duurt en voor 4 vleugels is geschreven.

In de speciale editie is de cd toegevoegd van de Canto Ostinato in de uitvoering voor 2 piano's door Kees Wieringa en Polo de Haas
CD cover nieuw repertoire
J. Brahms & R. Schumann - pianoquartetten
Mozart Piano Quartet
Cat.nr: MDG
Verkoopprijs: € 14,95
Het kwaliteitslabel MDG heeft in samenspraak met Dordrecht Klassiek een actie. De complete catalogus van enkele cd's en superaudio cd's word de komende periode aangeboden voor € 14,95 in plaats van € 22,95. Na de actie Aangenaam Klassiek, die eindigd op 31 januari 2012, zal op de pagina Aanbiedingen meer aandacht zijn voor deze actie.
CD cover nieuw repertoire
complete orgelwerken van J.S. Bach deel 8
Cor Ardesch orgel
Cat.nr:
Verkoopprijs: € 15,00
Alle delen van dit orgel project van Cor Ardesch zijn voorradig in de winkel. De delen 5 en 6 zijn gecombineerd als dubbel cd en kost vijfentwintig euro. De overige delen zijn enkele cd's en kosten vijftien euro.
CD cover nieuw repertoire
M.A. Charpentier - Beata est Maria
Les Passions o.l.v. J.M. Andrieu
Cat.nr: Lidi 0202233-11
Verkoopprijs: € 19,95
CD cover nieuw repertoire
F. Schubert - impromptus op. 90 en op. 142
Arthur en Lucas Jussen
Cat.nr: DG 4805645
Verkoopprijs: € 19,99
Jullie nieuwe dubbel-cd is gewijd aan Franz Schubert. Arthur: “We kennen zijn muziek al van kinds af aan. We hebben hem veel gespeeld toen we een jaar bij Maria João Pires heben gewoond.” Lucas: “Schubert is een prachtige componist. Soms gaat hij de grenzen van wat muzikaal aanvaardbaar is te buiten en juist daardoor ontstaan de mooiste stukken.”

bronvermelding: klassieke zaken
CD cover nieuw repertoire
The Flemish Polyphony
Cappilla Flamenca, Ensemble Organum, Vox Luminis e.a.
Cat.nr: RIC 102
Verkoopprijs: € 59,95
Schatkist vol parels

Goed nieuws voor iedereen die de vocale meesterwerken van de 15de-eeuwse Polyfonie onder handbereik wil hebben. In België brengt het label Ricercar een 8cd-box uit met muziek van Johannes Ockeghem, Josquin Desprez en andere renaissancehelden.

Net als het Orkest van de Achttiende Eeuw en het Amsterdam Baroque Orchestra behoort het Belgische Ricercar Consort tot de harde kern van de oude-muziekbeweging. Er vloeide uit het Consort zelfs een platenlabel voort, Ricercar, dat echter alweer jaren zijn eigen weg gaat. Inmiddels heeft het label, ook met andere ensembles, een archiefkast vol cd’s geproduceerd. Directeur Jerôme Lejeune is druk doende die oude opnames opnieuw uit te geven. Hij zegt: “Het is een schatkist vol muzikale parels. In totaal beschik ik over meer dan 350 opnames van onder meer Capilla Flamenca en Ensemble Organum. Het zou doodzonde zijn om ze te laten verstoffen.” De nieuwe box is goed voor acht cd’s, tien uur muziek en een tweehonderd pagina’s tellend boekwerk dat de Vlaamse polyfonie uit de 15de eeuw toelicht. “Die tijd heeft mij altijd bijzonder geïnteresseerd”, zegt Lejeune. “Hij is me ook met de paplepel ingegoten. Mijn moeder was musicologe, mijn vader een historicus die veel boeken schreef over de schilder Jacob van Eyck.”

bronvermelding: klassieke zaken
CD cover nieuw repertoire
Daar word aan de deur geklopt
sinterklaasliedjes uit middeleeuwen en renaissance
Cat.nr: HEM 001
Verkoopprijs: € 29,95
Dit is een uitgave uit 2010. Vanwege de intocht van sinterklaas op 12 november verdient deze opname extra aandacht. Let dus op.
CD cover nieuw repertoire
J.S. Bach - Alexandre Tharaud
concerten voor klavier
Cat.nr: Virgin
Verkoopprijs: € 23,95
Bijzonder is ook het concert voor vier klavieren en orkest BWv 1065, dat Bach componeerde naar vivaldi’s concert voor vier violen op. 3 nr. 10. Zonder technische hulpmiddelen kan het live nooit klinken zoals het nu op cd wordt gepresenteerd. tharaud bespeelt namelijk alle vier de partijen zelf en in het eindresultaat is niet hoorbaar dat het hier gaat om een virtueel pianokwartet. Knap werk, vooral in het largo, waar het vooruitstrevende vlechtwerk dat Bach over de piano’s verdeelt overeind blijft en zelfs de allure krijgt van een soort minimal music. een andere aardige toevoeging is het arrangement van Bachs bewerking van het adagio uit het hoboconcert van Benedetto Marcello BWv 974 (tharaud maakte een combinatie van Bachs versie voor klavier solo en de oorspronkelijke Marcello-partituur). Maar het belangrijkste is dat labadie en tharaud erin zijn geslaagd een nieuw geluid toe te voegen aan de Bachdiscografie, een geluid dat even vertrouwd en herkenbaar is als nieuw en hedendaags.

bronvermelding: klassieke zaken
CD cover nieuw repertoire
F. Liszt - Lang Lang
Vienna Philharmonic o.l.v. V. Gergiev
Cat.nr: SK
Verkoopprijs: € 23,95